Moderní Včelař 2022/9 (e-vydanie)
Popis titulu
Obsah 9. vydania časopisu Moderní Včelař v roku 2022:
MV INFO
Editorial 4
Lukáš Prýmas
Značku Regionální potravina získaly zatím tři včelaři 5
Redakce
KALENDÁRIUM 6
TÉMA
Precizní včelaření 8
Petr Texl
PROVOZNÍ METODY
Tlumení varroózy bez tvrdé chemie – jde to! 12
Ivan Doubrava
VČELÍ PRODUKTY
Nové přístupy v hodnocení kvality medu: HMF
a dikarbonylové sloučeniny 15
Kristína Kukurová, Janka Kubincová, Janka
Horváthová, Viera Jelemenská, Zuzana Dubová,
Zuzana Ciesarová, Martina Orolínová, Juraj Majtán,
Barbara Siegmund, Zerina Duhovic,
Michael Murkovic
Medovicový med z jehličnanů pod lupou 16
Marta Burzyńska
REPORTÁŽ
Je libo čokoládu Milka, anebo med z alpské růže? 18
Milan Motyka
VČELÍ PASTVA
Zahrada milovaná opylovateli 19
Marie Šotolová
VIVAT APIDOLOGIE
Karlova univerzita mapuje změny krajiny 20
Marie Šotolová
NEMOCI VČEL
Šíří se nová varianta viru deformovaných křídel. 22
Jaroslav Petr
Nová evropská norma pro veterinární léčiva ovlivňuje včelaře 24
Alena Machová
Smutný příběh se smutným koncem 27
Dalibor Titěra
REPORTÁŽ
Včelařství Apicoltura Cristofori Mauro 28
Petr Texl
VČELÍ PASTVA
Tvar květů má vliv na nákazu hmyzích opylovatelů parazity 30
Jaroslav Petr
VARIA
IMYB 2022 Praha 32
Naďa Pízová, Jiří Píza
REPOTRÁŽ
Biofach a Vivaness 2022 34
Marie Šotolová
PŘEČETLI JSME PRO VÁS
Sladký život 38
Redakce
VČELÍ PASTVA
Na původu záleží… 39
Redakce
HISTORIE
„Jak dlouho ještě budeme mít ze včel radost?“ 39
Václav Krištůfek
PSNV INFO
Mohou včely tvořit umění? 42
Milan Kreuzziege